Zebrzydowice.net » Urząd Gminy | Gminne Centrum Informacji | Wiadomości znad Piotrówki | GOK | • Straż Pożarna » OSP Kończyce Małe | OSP Zebrzydowice | OSP Marklowice Górne | • Kino » Piast - [Cieszyn] | • Edukacja » ZS Zebrzydowice | SP Kończyce Małe | SP Marklowice Górne | ZS Kaczyce |   • Zabytki » Zamek Kończyce Małe |  Kościoły » Parafia PWNMP - Zebrzydowice | Parafia PW św. Jozafata Kuncewicza - Marklowice Górne | Parafia PW Narodzenia NMP - Kończyce Małe | Kościół Zielonoświątkowy Zebrzydowice | •  Inne » | Informator | Strona Czarnego | Portal Kaczyc | • Portal » | Siatkówka | Piłka nożna |  Przerzutka | Videorelacje | Fotorelacje | Fotorelacje NOWE! | | zanim skomentujesz

Zobacz temat
Nieoficjalny Portal Gminy Zebrzydowice » Forum Zebrzydowice » O wszystkim i o wszystkich
Kto jeszcze czyta ten temat? 1 gość(ci)
 Drukuj temat
Zima.
pumex
Wyżej  #1 Drukuj posta
Dodany dnia 02-12-2010 09:31
Awatar

Często się udzielam

Data rejestracji: 02/08/2010 08:40

Fajnie, jest zima i śnieg. w zimie tak ma być. Właśne przed moimi oknami przejechał płóg po chodniku. Jest godzina... wyswietli się.
Czy aby nie za późno? Odgarnięty z drogi przez pługi snieg, zalegał chodnik do teraz. Główna droga, szkoła, ośrodek zdrowia. Dzieci i chorzy już pokonali ten odcinek . Z wielkim trudem pokonywali.
Nie starzeje się ten, kto nie ma na to czasu.
— Benjamin Franklin
Podzielenie się tym wpisem:
Delicious Facebook Google Tweet This

krilady
Wyżej  #2 Drukuj posta
Dodany dnia 02-12-2010 09:43
Awatar

SENIOR

Data rejestracji: 31/07/2010 10:46

hihi, nie ma jak w taki czas móc być w domku.. Smile

pumex
Wyżej  #3 Drukuj posta
Dodany dnia 02-12-2010 10:01
Awatar

Często się udzielam

Trochę mnie zdenerwował ten fakt, bo 10 min. wcześniej trafiło mi się pokonywać te zaspySad
— Benjamin Franklin

crasher
Wyżej  #4 Drukuj posta
Dodany dnia 02-12-2010 18:46
Awatar

Główny administrator

Data rejestracji: 29/04/2010 10:09

Ja tam się śniegu i zasp nie boje - jakoś raczej jak się w śniegu wyląduje to pół biedy, gorzej jak chodniki są oblodzone, wtedy można sobie łatwo coś złamać...

a tu ciekawostka za money.pl

Na zasypanym chodniku łatwo o wypadek. Gdy przechodzień poślizgnie się na nim i złamie rękę, czy nogę, właściciel nieruchomości może zapłacić o wiele więcej niż 100 złotych - ostrzegają eksperci Money.pl. Poszkodowany może go pozwać teoretycznie o dowolną kwotę.

W sytuacji, gdy nieodśnieżony chodnik należy do właściciela posesji i sprawa nie zostanie załatwiona polubownie, poszkodowany może złożyć przeciwko właścicielowi pozew cywilny i żądać zadośćuczynienia przed sądem

Jak rozumiem można pozwać Gminę Smile ale wypadku nikomu nie życzę tym bardziej pozywania kogokolwiek. Jak jest zima to musi być zimno - mówił pracownik Kotłowni w jednym z filmów Bareji Smile
www.zebrzydowice.net
www.ox.pl
www.czynne24.net

www.zebrzydowice.net
krilady
Wyżej  #5 Drukuj posta
Dodany dnia 02-12-2010 19:46
Awatar

SENIOR

dokładnie, niestety sami musimy być ostrożniejsi. Denerwują mnie oczekiwania ludzi by w taki czas były drogi suche, ale oczywiście,też nie można pozwolić sobie na zaniedbania, niestety to jest prawdziwa zima..i tyle. Jakoś musimy sobie radzić z tym śniegiem i na tyle ile się da to go odgarniać,bo za chwilę to będziemy chodzić "w tunelach" Wink

emka
Wyżej  #6 Drukuj posta
Dodany dnia 02-12-2010 22:39
Awatar

Czasem tu wpadam

Data rejestracji: 17/05/2010 11:09

http://prawo.gaze..._domu.html

Jak by kogoś interesował jego zakres obowiązków zimą w stosunku do przylegającego z jego nieruchomością chodnika.

crasher
Wyżej  #7 Drukuj posta
Dodany dnia 02-12-2010 23:46
Awatar

Główny administrator

Data rejestracji: 29/04/2010 10:09

Emka o tych obowiązkach właściciela piszemy co roku... ale tego nikt nie przestrzega Smile
www.zebrzydowice.net
www.ox.pl
www.czynne24.net

www.zebrzydowice.net
emka
Wyżej  #8 Drukuj posta
Dodany dnia 02-12-2010 23:55
Awatar

Czasem tu wpadam

Data rejestracji: 17/05/2010 11:09

No właśnie jak to jest z tymi Zebrzydowianami? Prawa to swoje znak każdy ale o obowiązkach to już pamiętać nie chcemy. A tak na serio bez sarkazmu to jaki to problem odśnieżyć chodnik "od płotu do płotu"? Górale z sąsiednich gmin jakoś dają radę więc o co chodzi, nie chce się czy jak?

krilady
Wyżej  #9 Drukuj posta
Dodany dnia 03-12-2010 09:20
Awatar

SENIOR

i znowu sypie...ale przynajmniej Mikołaj będzie miał jak do nas przyjechać!Smile

traf
Wyżej  #10 Drukuj posta
Dodany dnia 03-12-2010 11:06
Awatar

Często się udzielam

Data rejestracji: 09/05/2010 14:56

krilady napisał(a):
i znowu sypie...ale przynajmniej Mikołaj będzie miał jak do nas przyjechać!Smile

Przygotujmy więc Mu sanie, niech nam w drodze nie ustanie.Wink

traf
Wyżej  #11 Drukuj posta
Dodany dnia 03-12-2010 13:47
Awatar

Często się udzielam

Data rejestracji: 09/05/2010 14:56

Dzieci szkolne- mówiąc szczerze, dziś nie wierzą w Mikołaja
Gdy spytamy ich o zdanie:" To są najzwyklejsze jaja"Wink

Marcus68
Wyżej  #12 Drukuj posta
Dodany dnia 04-12-2010 21:09
Awatar

Nowicjusz

Data rejestracji: 04/12/2010 21:00

W gminie mamy 2 rodzaje dróg i chodników. Kończyce Małę (ul Jageillońska) Zebrzydowice (ul Kochanowskiego) odśnieżane są na zlecenie Powiatowego Zarządu Dróg publicznych w Cieszynie oraz pozostałe drogi i chodniki których odśnieżanie należy do UG Zebrzydowice a odśnieża je po wygranym przetargu SKR Kończyce Małe. CIĄGNIK DO CHODNIKÓW WYJEŻDŻA DOPIERO WTEDY KIEDY OTRZYMUJE ZLECENIE Z KTÓREJŚ Z TYCH INSTYTUCJI. NAJCZĘŚCIEJ JEST TO WTEDY KIEDY PRZESTANĄ JUŻ JEŹDZIĆ PŁUGO - PIASKARKI ODŚNIEŻAJĄCE DROGI BO INACZEJ ZASYPUJĄ CHODNIK PONOWNIE.

krilady
Wyżej  #13 Drukuj posta
Dodany dnia 05-12-2010 07:55
Awatar

SENIOR

a mi w domu okna od środka zamarzły! rano w sypialni miałam tylko 14 stopni....brrrrr, masakra!
Przy okazji chciałam zapytać czy ktoś z was ma też problem z nowymi oknami - chodzi o to,że ciągle są zaparowane. Wiem,że powinnam wietrzyć,ale jak w taki ziąb?? No i właśnie teraz mi to przymroziło...ale jaja.. Smile

krilady
Wyżej  #14 Drukuj posta
Dodany dnia 15-12-2010 20:46
Awatar

SENIOR

a ja mam jeszcze takie pytanie: kto się zajmuje odśnieżaniem znaków drogowych? co niektóre są dość mocno zasypane i przez to mało widoczne..

gambozin
Wyżej  #15 Drukuj posta
Dodany dnia 19-12-2010 21:26
Awatar

Nowicjusz

Data rejestracji: 19/12/2010 21:21

krilady napisał(a):
a ja mam jeszcze takie pytanie: kto się zajmuje odśnieżaniem znaków drogowych? co niektóre są dość mocno zasypane i przez to mało widoczne..

i tak mało kto je przestrzega to nie muszą być widoczne Cool

krilady
Wyżej  #16 Drukuj posta
Dodany dnia 28-12-2010 11:15
Awatar

SENIOR

od jakiegoś czasu zastanawiam się gdzie teraz chodzi się na sanki? Kiedyś to była "górka kościelna" albo wał przy szkole (którego już nie ma a tam była jazda!!! ). A, no i Handzlówka, ale teraz to wszystko zarośnięte... Gdzie teraz można sobie pozjeżdżać? Grin

pumex
Wyżej  #17 Drukuj posta
Dodany dnia 15-01-2013 14:33
Awatar

Często się udzielam

Marcus68 napisał(a):

W gminie mamy 2 rodzaje dróg i chodników. Kończyce Małę (ul Jageillońska) Zebrzydowice (ul Kochanowskiego) odśnieżane są na zlecenie Powiatowego Zarządu Dróg publicznych w Cieszynie oraz pozostałe drogi i chodniki których odśnieżanie należy do UG Zebrzydowice a odśnieża je po wygranym przetargu SKR Kończyce Małe. CIĄGNIK DO CHODNIKÓW WYJEŻDŻA DOPIERO WTEDY KIEDY OTRZYMUJE ZLECENIE Z KTÓREJŚ Z TYCH INSTYTUCJI. NAJCZĘŚCIEJ JEST TO WTEDY KIEDY PRZESTANĄ JUŻ JEŹDZIĆ PŁUGO - PIASKARKI ODŚNIEŻAJĄCE DROGI BO INACZEJ ZASYPUJĄ CHODNIK PONOWNIE.

Pozwolę sobie skopiować odpowiedź sprzed dwóch lat bo pewnie warunki wykonania tej czynności się nie zmieniły i odpowiedz padnie podobna. Ja chcę tylko zapytać, w które dni wyjeżdża ten ciągnik do chodników? Kilka dni śnieżnej zimy już minęło, na chodnikach przy ulicy Kochanowskiego śnieg się piętrzy. Trudno przechodzić. Przecież to chodnik prowadzący do szkół i do dwóch przychodni. Czy naprawdę ktoś czeka na pierwsze złamane ręce i nogi? Kto jest odpowiedzialny za utrzymanie chodników przy ulicy Kochanowskiego? Przecież to nie jest miejsce niczyje.
Mieszkańcy dbają o chodniki wzdłuż swoich posesji. Tylko główna ulica jakby gospodarza nie miała.
— Benjamin Franklin

Poleć ten wątek
Podziel się z innymi: Delicious Facebook Google Tweet This
URL:
Facebook - Lubię To:

Przejdź do forum: