Fajnie, jest zima i śnieg. w zimie tak ma być. Właśne przed moimi oknami przejechał płóg po chodniku. Jest godzina... wyswietli się.
Czy aby nie za późno? Odgarnięty z drogi przez pługi snieg, zalegał chodnik do teraz. Główna droga, szkoła, ośrodek zdrowia. Dzieci i chorzy już pokonali ten odcinek . Z wielkim trudem pokonywali.
Nie starzeje się ten, kto nie ma na to czasu.
— Benjamin Franklin
Ja tam się śniegu i zasp nie boje - jakoś raczej jak się w śniegu wyląduje to pół biedy, gorzej jak chodniki są oblodzone, wtedy można sobie łatwo coś złamać...
a tu ciekawostka za money.pl
Na zasypanym chodniku łatwo o wypadek. Gdy przechodzień poślizgnie się na nim i złamie rękę, czy nogę, właściciel nieruchomości może zapłacić o wiele więcej niż 100 złotych - ostrzegają eksperci Money.pl. Poszkodowany może go pozwać teoretycznie o dowolną kwotę.
W sytuacji, gdy nieodśnieżony chodnik należy do właściciela posesji i sprawa nie zostanie załatwiona polubownie, poszkodowany może złożyć przeciwko właścicielowi pozew cywilny i żądać zadośćuczynienia przed sądem
Jak rozumiem można pozwać Gminę ale wypadku nikomu nie życzę tym bardziej pozywania kogokolwiek. Jak jest zima to musi być zimno - mówił pracownik Kotłowni w jednym z filmów Bareji
dokładnie, niestety sami musimy być ostrożniejsi. Denerwują mnie oczekiwania ludzi by w taki czas były drogi suche, ale oczywiście,też nie można pozwolić sobie na zaniedbania, niestety to jest prawdziwa zima..i tyle. Jakoś musimy sobie radzić z tym śniegiem i na tyle ile się da to go odgarniać,bo za chwilę to będziemy chodzić "w tunelach"
No właśnie jak to jest z tymi Zebrzydowianami? Prawa to swoje znak każdy ale o obowiązkach to już pamiętać nie chcemy. A tak na serio bez sarkazmu to jaki to problem odśnieżyć chodnik "od płotu do płotu"? Górale z sąsiednich gmin jakoś dają radę więc o co chodzi, nie chce się czy jak?
W gminie mamy 2 rodzaje dróg i chodników. Kończyce Małę (ul Jageillońska) Zebrzydowice (ul Kochanowskiego) odśnieżane są na zlecenie Powiatowego Zarządu Dróg publicznych w Cieszynie oraz pozostałe drogi i chodniki których odśnieżanie należy do UG Zebrzydowice a odśnieża je po wygranym przetargu SKR Kończyce Małe. CIĄGNIK DO CHODNIKÓW WYJEŻDŻA DOPIERO WTEDY KIEDY OTRZYMUJE ZLECENIE Z KTÓREJŚ Z TYCH INSTYTUCJI. NAJCZĘŚCIEJ JEST TO WTEDY KIEDY PRZESTANĄ JUŻ JEŹDZIĆ PŁUGO - PIASKARKI ODŚNIEŻAJĄCE DROGI BO INACZEJ ZASYPUJĄ CHODNIK PONOWNIE.
a mi w domu okna od środka zamarzły! rano w sypialni miałam tylko 14 stopni....brrrrr, masakra!
Przy okazji chciałam zapytać czy ktoś z was ma też problem z nowymi oknami - chodzi o to,że ciągle są zaparowane. Wiem,że powinnam wietrzyć,ale jak w taki ziąb?? No i właśnie teraz mi to przymroziło...ale jaja..
krilady napisał(a):
a ja mam jeszcze takie pytanie: kto się zajmuje odśnieżaniem znaków drogowych? co niektóre są dość mocno zasypane i przez to mało widoczne..
i tak mało kto je przestrzega to nie muszą być widoczne
od jakiegoś czasu zastanawiam się gdzie teraz chodzi się na sanki? Kiedyś to była "górka kościelna" albo wał przy szkole (którego już nie ma a tam była jazda!!! ). A, no i Handzlówka, ale teraz to wszystko zarośnięte... Gdzie teraz można sobie pozjeżdżać?
W gminie mamy 2 rodzaje dróg i chodników. Kończyce Małę (ul Jageillońska) Zebrzydowice (ul Kochanowskiego) odśnieżane są na zlecenie Powiatowego Zarządu Dróg publicznych w Cieszynie oraz pozostałe drogi i chodniki których odśnieżanie należy do UG Zebrzydowice a odśnieża je po wygranym przetargu SKR Kończyce Małe. CIĄGNIK DO CHODNIKÓW WYJEŻDŻA DOPIERO WTEDY KIEDY OTRZYMUJE ZLECENIE Z KTÓREJŚ Z TYCH INSTYTUCJI. NAJCZĘŚCIEJ JEST TO WTEDY KIEDY PRZESTANĄ JUŻ JEŹDZIĆ PŁUGO - PIASKARKI ODŚNIEŻAJĄCE DROGI BO INACZEJ ZASYPUJĄ CHODNIK PONOWNIE.
Pozwolę sobie skopiować odpowiedź sprzed dwóch lat bo pewnie warunki wykonania tej czynności się nie zmieniły i odpowiedz padnie podobna. Ja chcę tylko zapytać, w które dni wyjeżdża ten ciągnik do chodników? Kilka dni śnieżnej zimy już minęło, na chodnikach przy ulicy Kochanowskiego śnieg się piętrzy. Trudno przechodzić. Przecież to chodnik prowadzący do szkół i do dwóch przychodni. Czy naprawdę ktoś czeka na pierwsze złamane ręce i nogi? Kto jest odpowiedzialny za utrzymanie chodników przy ulicy Kochanowskiego? Przecież to nie jest miejsce niczyje.
Mieszkańcy dbają o chodniki wzdłuż swoich posesji. Tylko główna ulica jakby gospodarza nie miała.
Nie starzeje się ten, kto nie ma na to czasu.
— Benjamin Franklin
Zgodnie z art. 173 Prawa Telekomunikacyjnego informujemy, że odwiedzana strona korzysta z plików cookies. W związku z powyższym użytkownik strony może domyślnie ustawić w przeglądarce poziom, czy, ile i jakie chce cookies. Brak takich ustawień będzie świadomym aktem woli i akcetpacji plików cookies.
Pomysł, prowadzenie, ciężka praca, wykonanie: Crasher,
pomoc i takie tam Czarny, manio (nowe skrypty i inne), sponsor serwisu firma ALARMADI
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, powielanie i wykorzystywanie
części lub całości informacji, zdjęć, grafik, kodów i innych zawartych
na stronie http://www.zebrzydowice.net w formie elektronicznej lub
jakiejkolwiek innej bez zgody autora zabronione.
(C) 2003 - 2019.