Cięzko jest jednoznacznie stwierdzić. Moze obawiają sie kosztow albo nie maja co zrobic z tymi odpadami- co oczywiscie nie jest usprawiedliwieniem dla takiego zachowania. Codziennie jezdze na czy to na rowerze czy samochodem ulica Switezianki i nie jest to przyjemny widok. Najgorsze jest to ze przez cos takiego cierpi wizerunek gminy oraz miejscowosci, a ludzie sa bezkarni.....
Jakiś czas temu dostałam odpowiedź od Komunalnika, cytuję: - W uzupełnieniu informujemy, że opakowania typu kartony po mleku czy soku są odpadami wielomateriałowymi wraz z puszkami po napojach należy umieszczać w pojemniku przeznaczonym na zmieszane odpady komunalne.
- Z terenu gminy Zebrzydowice, razem ze zbiórką odpadów segregowanych odbierany jest również styropian, który winien pochodzić z opakowań, a nie jak to często bywa z ociepleń budynków mieszkalnych.
- Przez „odpady komunalne wielkogabarytowe” rozumie się przez to odpady o dużych wymiarach, które ze względu na swoje rozmiary nie mieszczą się w typowych pojemnikach na odpady np. zbędne meble, sprzęt gospodarstwa domowego, itp. W trakcie tych zbiórek po ówczesnym uzgodnieniu odbierane są odpady typu opony, dętki, pojedyncze sztuki okien.
Okna oraz szyby pochodzące z wymiany i demontażu stolarki okiennej z budynku stają się własnością przedsiębiorcy, który to wymianę tę przeprowadza. W związku z tym na nim spoczywa obowiązek zagospodarowania odpadu, który powstał w wyniku świadczenia usługi.
- Odpady budowlane zgodnie z katalogiem odpadów (Dz. U. Nr 112, poz. 1206) mieszczące się w grupie odpadów 17 (odpady z budowy, remontów i demontażu obiektów budowlanych oraz infrastruktury drogowej….) (w tym szyby, gruz. itp.) jak również niebezpieczne (farby, gipsy, zaprawy, oleje silnikowe, smary itp., jak i opakowania po tych produktach), odbierane odpłatnie. Usługa wykonywana jest po uzgodnieniu ceny i terminu za dodatkowym pisemnym zleceniem.
- W uzupełnieniu informujemy, że opakowania typu kartony po mleku czy soku są odpadami wielomateriałowymi wraz z puszkami po napojach należy umieszczać w pojemniku przeznaczonym na zmieszane odpady komunalne.
- Z terenu gminy Zebrzydowice, razem ze zbiórką odpadów segregowanych odbierany jest również styropian, który winien pochodzić z opakowań, a nie jak to często bywa z ociepleń budynków mieszkalnych.
- Przez „odpady komunalne wielkogabarytowe” rozumie się przez to odpady o dużych wymiarach, które ze względu na swoje rozmiary nie mieszczą się w typowych pojemnikach na odpady np. zbędne meble, sprzęt gospodarstwa domowego, itp. W trakcie tych zbiórek po ówczesnym uzgodnieniu odbierane są odpady typu opony, dętki, pojedyncze sztuki okien.
Okna oraz szyby pochodzące z wymiany i demontażu stolarki okiennej z budynku stają się własnością przedsiębiorcy, który to wymianę tę przeprowadza. W związku z tym na nim spoczywa obowiązek zagospodarowania odpadu, który powstał w wyniku świadczenia usługi.
- Odpady budowlane zgodnie z katalogiem odpadów (Dz. U. Nr 112, poz. 1206) mieszczące się w grupie odpadów 17 (odpady z budowy, remontów i demontażu obiektów budowlanych oraz infrastruktury drogowej….) (w tym szyby, gruz. itp.) jak również niebezpieczne (farby, gipsy, zaprawy, oleje silnikowe, smary itp., jak i opakowania po tych produktach), odbierane odpłatnie. Usługa wykonywana jest po uzgodnieniu ceny i terminu za dodatkowym pisemnym zleceniem.
Pozwolę sobie wkleić pismo które dostała w ubiegłym roku Krilady, bo zastanowiło mnie pierwsze zdanie. Puszki po napojach do mieszanych odpadów komunalnych? Dziwne. Dla mnie to złom aluminiowy. Jeden z lepszych odpadów. No a powtórzyć tę informację też nie zaszkodzi.
W związku z tym, że dostajemy już deklaracje dotyczące opat za odpady komunalne z nieruchomość, wiedziony daleko idącą ostrożnością w sprawie wszelkich umów a przede wszystkim zrozumienia ich przed podpisaniem, stwierdzam, że nie rozumiem i przed zebraniem gminnym, gdzie spodziewam się dokumentalnego przetłumaczenia z języka urzędniczego na ludzki, nie podpiszę.
Mam wiele wątpliwości dotyczących klasyfikacji odpadów. Z tego co czytam wynika mi, że jak posortuję wszystkie odpady to nie będzie co do pojemnika wkładać. Jeśli jeszcze odpady kuchenne na kompostownik, popiołu w lecie nie ma, to co wkładać do tego kubła za tę górę pieniędzy?
Myślę, że dyskusja na temat śmieci znów rozgorzeje. Żebyśmy mieli pełen obraz, pełną wiedzę na temat uchwały śmieciowej przed podpisaniem czegokolwiek. Datę złożenia deklaracji wyznaczono na dzień 31.03. 2013. No jeśli przedtem będzie zebranie gminne?
Oczywiście, jest podany nr telefonu, gdzie można zasięgnąć informacji . Ale przez telefon urzędnik beznamacalnie nie pomoże zakwalifikować odpadu. Na zebranie przyniosę wór wątpliwych materiałów. Może ci bardzo mądrzy urzędnicy oświecą mnie w kwestii klasyfikacji tychże. Człowiek oświecony będzie gotów do podpisywania umów. Póki co mam ciemno przed oczami. Nie rozumiem, dlaczego panowie odbierający plastiki wyrzucili z worka torebki po proszku do prania. Kolor im nie pasował, czy co?
Proszę zacząć stawiać pytania. Za te ceny warto chyba podyskutować?
Ja już swoja deklarację złożyłem w Urzędzie Gminy i wiem jedno za posegregowane śmieci 7 zeta z hakiem na członka rodziny i nie ważne czy będę miał pełny kubeł czy też nie jeżeli mnie nie będzie w Zebrzydowicach ponad miesiąc to będę musiał udać się do Urzędu wypełnić ponownie tą deklaracje no i udowodnić że mnie nie było w domu - pełna wolność i demokracja
No a dajmy na to, rodzina jest duża, czy za te siedem zeta z hakiem od głowy też tylko jeden kubeł wywiozą?
Bo to już by było nie pro rodzinne a wręcz przeciw. No bo liczna rodzina już pracująca liczebnością na przyszłość niejednego przyszłego emeryta zapłaci dużo, czyli sfinansuje tych, którzy małą rodzinę mają? I za co, za ten jeden kubeł? Czyli już od lipca zaczną płacić na to, by inni się dobrze mieli? A może tej licznej rodzinie, wolno wystawić kilka kubłów w tej cenie siedem z hakiem za głowę?
Ciekawe czy ktoś "mundry" zechce odpowiedzieć?
Pytań mam więcej ale pomalutku. To pierwsze jest od szwagra . Sąsiedzi też swoje zaczynają podrzucać.
Ta uchwała jest tak pokrętnie skonstruowana, żeby tak czy inaczej każdy dostał po....odwrotnej stronie. Ale chitrusy
Nie starzeje się ten, kto nie ma na to czasu.
— Benjamin Franklin
Jeżeli rodzina jest duża to w polu przeznaczonym na ilość deklarowanych śmieci wpiszesz większą ilość no i wystawisz albo większy kubeł alko dwa kubły o mniejszej pojemności. Wiadomo tez że jak ktoś jest mały abo w podeszłym wieku to zużywa pampersy, jest tez mniej mobilny więc śmieci które wytworzy pozostają tam gdzie przebywa. Ta uchwała jest bardzo pro rodzinna im większa rodzina tym dostaniesz większy rachunek do zapłacenia.
Gdyby zwierzęta umiały mówić,czy ośmielilibyście się je zabijać i zjadać?Wolter- tak bo nie jestem wegetarianinem
Już się pomału zjadamy nawzajem.
No dobra, a kości co Ci zostaną to w którym sorcie wtedy umieścisz?
Twoja odpowiedź odnośnie odpadów jest cokolwiek dowcipna. Ja wiem ze aluzja do mojego siwego łba i być może te pampersy już wkrótce? Chcę jednak wiedzieć co mi w końcu wolno do tego kosza bez dodatkowej opłaty? Z emerytury żyję, liczę każdy grosz z ołówkiem w ręku. Wychodzi mi, ze jak śmieci podatek i węgiel opłacę to mi lepiej na bloki iść. Może ciut więcej będzie ale ręce i nogi mają zasłużony spokój. O rynny nie trzeba dbać, wody z zalanej piwnicy wynosić, dachu ni komina naprawiać...
Fakt, że na blokach czasem sąsiad z wiertarką szaleje nawet w niedzielę ale ja wiertarkę też mam i nie słyszę zbyt dobrze;P
Na numerze bezrobotni zostaną to ciekawe z kogo wtedy gmina sczesze
Odnośnie tej deklaracji też mam wątpliwości. Ale to już ja, nie szwagier.
Jeśli te odpady kuchenne zadeklaruję do kubła a także chwasty z ogródka i obierzyny z ziemniaków i te kości z udka, to culera wie, Czy mi za niesort nie policzą ? Jak się nie obrócisz *upa z tyłu.
Podatek mi wychodzi znów droższy, a żadnej klauzuli do tego nie było. Sami sobie stawki podnoszą muszę poszukać w monitorach na jakiej podstawie? Żeby mi emerytury tyle dodali to nie powiem ani słowa ale brać to biorą tylko dać nieskorzy.
Oj nie podobają mi się te śmieci!
No dobra. Weekend. Czas na odpoczynek. Teraz niech inni popracują. Ja w tym czasie pytania posortuję. Oby tylko ktoś zechciał zacząć odpowiadać.
Nie starzeje się ten, kto nie ma na to czasu.
— Benjamin Franklin
kartony po mleku i sokach oraz puszki należy wkładać do plastiku
No właśnie ostatnio to wyczytałam w WzP...i znowu zgłupiałam Z Komunalnika pisali inaczej, teraz Ci inaczej? W każdym razie będę je dawać do plastików, może jeszcze nie teraz, ale od lipca na pewno skoro Gmina tak karze...
Co do ilości kubłów już tu to pisałam (i jeszcze chyba ktoś). Tak naprawdę powinno byc tak, że jak płacę od łba to i kubły mi tez zabierają od łba, ale ciekawe kto wystawi koło domu4 kubły....
Nie wiem jak to zorganizują, ale na pewno dla nas będzie drożej. Większość z nas przecież segreguje. A w deklaracji wpiszę wszystko ) (jeszcze jej nie czytałam)
Też czytałem. Można zgłupieć ale z drugiej strony dla nas wygodniej.
Tą puszkę zawsze tam odrzucą do złomu przy segregacji bo to dla nich czysty grosz, Zastanawiam się jak odbiorca te kartony z mleka i soków zagospodaruje, żeby mu się opłacało?
No ale nas już o to głowa boleć nie będzie.
W całej Polsce szum z powodu ustawy śmieciowej. Gdzie sens, gdzie logika a gdzie sprawiedliwość? Nie wiem, czy z tego nie zrobi się większa sprawa?
U nas liczą od łebka a bywa, że liczą od zużycia wody. A ci co się nie myją nie będą płacić za śmieci?:P
Jeszcze o jedno nie dopytałem, o rozwiązanie umowy z Komunalnikiem. Trzeba ją wypowiedzieć, czy będzie automatycznie sama wygasać?
Ale się nam porobiło, nasermater.
pumex żebyś był na bieżąco - ustawa już dawno trafiła do Trybunału-od link do artykułu na ten temat
http://spalarnie-odpadow.pl/ustawa-smieciowa-w-trybunale-konstytucyjnym-gminy-boja-sie-konkurencji-smieciowych-gigantow/
Część odpadów nie przerabiają w Polsce pakują je w kontenery które jadą do największego europejskiego portu w Hamburgu stamtąd płyną do Chin, Chińczycy je przerabiają a z powrotem z Chin w tych samych kontenerach wracają to Polski nowe piękne i śmierdzące ciuszki tak się to kręci
Tak mówisz wiedźmin? To nie bez kozery odrzuca mnie od tych sklepów z kamerami na taboretach trącących myszką? A może to nie zapach myszki tylko zapach pampersa mojego wnuka, która wróciła po drobnej rekultywacji?
A jo muszym powiedzieć ,że ostatnio jak jechałach do roboty tak strasznie raniutko to jedna Paniczka wyciepowała popiół do lasa nie daleko ul.Strómej w Zebrzidowicach. Kapke mie to zdziwiło , bo jo nic ji nie mówiła yny se spokojnie jadym a óna mi ze złościóm pokozała środkowy palec. Wiycie co to uż naprowde je sumeryja.Dzisio popiół jutro pore papiórów a w kóńcu wyciepie stary tapczan. Ludzie to sóm pieróny.Wyboczcie ale musiałach sie pożalić bo mie ta pieróńsko gizda wnerwiła. Ustawa śmieciowo je kapke do rzici. Ponikierym to posuje inkszym zaś ni. Prowda je tako,że cosi z tymi śmieciami muszymy robić ,bo je ich co roz wiyncyj a z tymi rzóndowymi cwaniakami ni ma co dyskutować. Po czasie możne im sie zaś To odwidzi. Pozdrawióm Was moc pieknie.
Zgodnie z art. 173 Prawa Telekomunikacyjnego informujemy, że odwiedzana strona korzysta z plików cookies. W związku z powyższym użytkownik strony może domyślnie ustawić w przeglądarce poziom, czy, ile i jakie chce cookies. Brak takich ustawień będzie świadomym aktem woli i akcetpacji plików cookies.
Pomysł, prowadzenie, ciężka praca, wykonanie: Crasher,
pomoc i takie tam Czarny, manio (nowe skrypty i inne), sponsor serwisu firma ALARMADI
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, powielanie i wykorzystywanie
części lub całości informacji, zdjęć, grafik, kodów i innych zawartych
na stronie http://www.zebrzydowice.net w formie elektronicznej lub
jakiejkolwiek innej bez zgody autora zabronione.
(C) 2003 - 2019.