Interesujecie się tym? Jakoś w naszej gminie cisza... Wiecie jak będą liczone stawki? A mnie jeszcze bardzo ciekawi ile razy będą odbierane kubły i czy jeśli będzie zapotrzebowanie to będzie można zwiększać / zmniejszać? Co z segregowaniem i odbiorem?
W BIP naszej gminy (Biuletyn Informacji Publicznej) jest opublikowany projekt uchwały Rady Gminy w sprawie przyjęcia regulaminu utrzymania czystości i porządku na terenie gminy Zebrzydowice. Można przeczytać, można wydrukować. Nie odpowie na wszystkie pytania ale akurat jest o częstotliwości wywozu odpadków, nie ma o opłatach. Na opłaty pewnie będzie osobna uchwała.
Witajcie, z tą ciszą to nie tak do końca. Przez kilka dni odbywały się w tej sprawie Zebrania Wiejskie. Żadne konkrety nie padły. Zapowiedziano jedynie, że będzie drożej. Dlaczego? Nie rozumiem. Każdy z nas podpisując umowę z dotychczasowym odbiorcą śmieci nie mógł negocjować. Gmina jako "poważny gracz" ma większe pole do popisu. Ale jak już zapowiedziano, uczciwi znowu zapłacą za kombinatorów tzn. za tych, co się będą uchylać od obowiązku systematycznej opłaty... dlatego musi być drożej. Osoby segregujące odpady zapłacą połowę tego, co nie segregujący (ale i tak drożej niż dotychczas). Wysokość opłaty od mieszkańca zostanie dopiero ustalona. Co do częstotliwości, to podobnie jak dotychczas, z tą różnicą, że zimą dwa razy (bo popiół) w pozostałe miesiące raz/mc. Dodatkowo będzie utworzony punkt odbioru gabarytów, gdzie samemu raz lub dwa razy w miesiącu można odstawić niepotrzebne sprzęty itp. To chyba wszystko, co na ten temat jak na razie wiem. Pozdrawiam.
Ja mam pytanie co się zmieni teraz płacę w zaokrągleniu około 60 zł na kwartał kubeł biorą raz na miesiąc
Umowę podpisze gmina, ja zapłacę od głowy zameldowanej w domu, czyli drożej. A jak z odbiorem śmieci.
Jak ma być tak jak teraz czyli 1 raz na miesiąc, a ja płace miesięcznie około 10 zł od osoby mając 4 osobową rodzinę, czyli
razem 40 zł miesięcznie to rozumiem że śmieci to minimum raz na 2 tygodnie.
Jeśli nie to gdzie tu logika płace 100 % więcej nie otrzymując w zamian nic nowego tylko tyle że Pan urzędnik z gminy za mnie podpisze umowę, a ja ją finansuje.
Co będzie jak kubeł zapełnię i dostawie sobie drugi?
Te 10 zł to mniej więcej proponowane stawki w Jastrzębiu, a jak wiadomo Zebrzydowice obsługuje też Komunalnik i raczej nie wierze że wpuści inną firmę z prawem wywozu śmieci na wysypisko do Jastrzębia.
Witam. O wysokości opłaty zadecydują Radni (my w odpowiedni sposób możemy im za to podziękować przy urnach wyborczych). W ramach tej opłaty możemy wystawić wiele kubłów, ilość nie ma znaczenia, częstotliwość tak, jak wcześniej pisałem. Mam nadzieję, że Radni nie wywindują opłaty zbyt wysoko. Przy większym zainteresowaniu ze strony potencjalnych wyborców myślę, że nie przesadzą...
Aż się zagotowałam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Nie dość, że będziemy płacić więcej to i wywóz jest ograniczony! Gdyby jeszcze był wywóz śmieci częściej, ale dwa razy w sezonie grzewczym i tylko raz przezs lato?? Ja mam teraz cztery razy w m-cu i z śmieci nie idzie wyjść Popiół, gruz po remoncie i pieluchy...... Tym sposobem uważam, że ludzie będą więcej teraz palić w piecach i więcej wywalać, bo wydaje mi się, że to co zaproponowali to jest standard a dzieje się co się dzieje. Niech się nie łudzą, że śmieci znikną z lasu przy wywozie raz lub dwa razy w miesiącu.... Ja też za chwilę sobie poszukam jakiegoś fajnego miejsca..... :/:/:/
To co pierwsze napisałam pod artykułem, teraz muszę ochłonąć Zresztą jak czytam wasze wypowiedzi to już mi lepiej, szczególnie co do info o ilości kubłów....tylko, że trzeba będzie je sobie dokupić i mieć koło domu "ładną" wystawkę. A, i jeszcze trzeba mieć je czym zapełnić, by ta ustawa nam się opłaciła Poniekąd nie rozumiem dlaczego nie mogło być jak do tej pory od kubła? Z zastrzeżeniem, że podstawą jest ten raz i dwa razy w miesiącu?? Byłoby każdemu według potrzeb.. A tak będzie drogo...i nieskutecznie
Mnie też krew zalewa jak to czytam. Na siłę wybiorą za mnie firmę która będzie wywozić śmieci mało tego jeszcze ja za to zapłacę i nie mam nic do powiedzenia. Zrezygnowałem z Komunalnika na rzecz tańszego odbiorcy co miesiąc oddaje jeden kosz i z osiem worków posegregowanych odpadów. Jeśli potrzebuję częściej to wtedy przyjeżdzają i zabierają kosz. Płacę 14 zł za pojemnik(przy odwozie raz w miesiącu). A teraz jeśli będzie stawka np 8 zł od osoby to zapłacę 40 zł za tą samą usługę. I jak się tu nie wk..... A nie może zostać po staremu? Miało być lepiej a bedzie ...drożej.
Stracą Ci co mało produkują śmieci, a Ci co mają ich więcej i teraz wywóz mieli częściej będą musieli zaopatrzyć się w dodatkowe kubły (jeśli na pewno nie będzie ograniczenia), czyli znowu koszt.
Ja wyliczyłam, że u nas to wyjdzie w miarę dobrze, ale tylko dlatego, że teraz mamy wywóz 4 razy w m-cu + raz kubeł rodziców, na pewno później chcielibyśmy to zmniejszyć, ale mając dwa kubły na gospodarstwo i je wystawiając zawsze to tak wyjdziemy mniej więcej na to samo (jak brać pod uwagę cały rok, bo sezon letni to cenowy dramat przy jednym kuble).
Hehe, pytanie tylko czy dalej będziemy mieć co tam włożyć?
mgosia, dzięki za info, ale Chiny nie mogę tam znaleźć tego
Rzeczywiście trudno znaleźć w BIP uchwałę w sprawie regulaminu "śmieciowego" to poniżej
podaję ścieżkę do niego
http://prawomiejscowe.pl/institution/19157
wybrać : zbiór uchwał Rady Gminy Zebrzydowice
Kadencja VI
XXI z 2012-10-25
To jest zbiór uchwało z sesji Rady Gminy z 25.10.12 - tam jest regulamin i wzór deklaracji.
Można obejrzeć, ściagnąć, wydrukować.
Edytowane przez mgosia dnia 05-12-2012 19:12
No i przyszło mi jeszcze jedno pytanie do głowy: czy śmieci będą odbierać tylko w kubłach, czy jak ktoś np. dołoży śmieci w czarnym wielkim worku (120l) to też je wezmą??
Nasunęło mi się jeszcze jedno pytanie czy w takim układzie gdy opłata liczona jest od mieszkańca to każdy mieszkaniec może wystawić swój kubeł do odbioru? No bo jeśli ktoś mieszka sam, swoje śmieci zmieści w ten jeden kubeł 110l, to jak rodzina 5 czy 6-cio osobowa miałaby się zmieścić? W efekcie zapłacą więcej, a nie oddadzą nic więcej niż ten jeden...
możesz wystawić tyle koszy ile chcesz tylko gdy na przykład w domu mieszka 7 osób to połowa działeczki będzie musiała zostać przeznaczona na parking dla kubłów na śmieci... nie mówiąc już o kamienicach czy blokach...
A swoją drogą taki kubeł to ponad 100 zł, jakby rzeczywiście ktoś chciał dokupić choć jeden to znowu jest koszt... A może będą odbierać w workach? Takich czarnych, byłyby na ogólne, ale znowu folii by przybyło masakrycznie...
U nas już wiem, że ten jeden kubeł m-cznie to będzie mało, przynajmniej póki co...
Powinni jeszcze raz system opłat i odbioru przemyśleć...
Podzielenie się tym wpisem:
Poleć ten wątek
Podziel się z innymi:
URL:
Facebook - Lubię To:
Przejdź do forum:
Foto dnia:
Pałac w Zebrzydowicach z lotu ptaka. Fot: Mariusz Jaszczurowski
dodano: 2022-10-25 12:16:49 >>>Zobacz poprzednie zdjęcia
Zgodnie z art. 173 Prawa Telekomunikacyjnego informujemy, że odwiedzana strona korzysta z plików cookies. W związku z powyższym użytkownik strony może domyślnie ustawić w przeglądarce poziom, czy, ile i jakie chce cookies. Brak takich ustawień będzie świadomym aktem woli i akcetpacji plików cookies.
Pomysł, prowadzenie, ciężka praca, wykonanie: Crasher,
pomoc i takie tam Czarny, manio (nowe skrypty i inne), sponsor serwisu firma ALARMADI
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, powielanie i wykorzystywanie
części lub całości informacji, zdjęć, grafik, kodów i innych zawartych
na stronie http://www.zebrzydowice.net w formie elektronicznej lub
jakiejkolwiek innej bez zgody autora zabronione.
(C) 2003 - 2019.