Witam,
chcę się zabrać porządnie za segregację śmieci u siebie w domu,już nie zakręcam butelek plastikowych,ze słoików odkręcam nakrętki,itd..ale mam problem do czego zakwalifikować kartony po mleku i sokach?Papier czy plastik,czy po prostu kosz? Szukałam na necie i raz pisało tak,raz tak,a potem gdzieś się pojawiło zdanie,że to zależy od firmy która odbiera śmieci (zależy co oni dalej z tym robią),i że w gminie powinna być taka informacja. Szukałam na stronie,ale nie umiem znaleźć
Czy ktoś może mi pomóc? Link albo jakaś informacja..byłabym wdzięczna
A jak to jest u was w domu? Ogólnie mi się bardzo podoba idea segregowania śmieci i nie zaśmiecania naszego otoczenia i Ziemi
Pozdrawiam!
To dobry temat Służę dość obrazową pomocą w tej materii. Oto link, który może nieco pomóc.
http://www.um.siemianowice.pl/glowna/ekologia/zbiorka.htm
Poza tym są opisy na workach do segregacji.
Czasem trudno zrozumieć dlaczego jeden plastik jest lepszy od innego. Przecież te np. szoteczki do zębów, czy bańki po olejach niebezpiecznych(?) też będą bedą długo zalegać w naturze do czasu zupełnego rozłozenia się. Dokąd więc one maja trafić?
Aż prosi sie artykuł osoby kompetentnej w tej materii, i to nie na forum, gdzie mało kto zagląda, a na stonie głównej, gdy przebrzmi juz echo Tour de Pologne
Pewnie wszyscy segregują odpady. Nasza swiadomość dotycząca ochrony srodowiska jest coraz większa. Ja też mam oczywiście problemy z kwalifikaja niektorych odpadów. Te trafiają u mnie do kosza na smieci. Tylko co z nimi dalej?
Pozdrawiam kirlady i crashera. Jak widać tematy sie rodzą. Każdy pewnie chciałby coś powiedzieć, tylko boi się zacząć. Nie ma strachu, nikt nie bije. Tam wyżej jest napisane - O wszystkim i o wszystkich. Mam nadzieję, że ciało belferskie przymknie oko nawet na ort-y. Zasiadajcie więc do tych "liczydeł" i zamiast wyśmiewać sie jeden z drugiego - piszcie o czymś istotnym A na te ort-y jedak uważajmy(o sobie tez myślę)
Ja jeszcze tylko z pewną niesmiałością przypomnę, że w niedzielę przed kościołem będą zbierane datki na leczenie dla ciężko chorej Magdy. O Magdzie i jej chorobie wszyscy z pewnoscią słyszeli? Moze to nie jest najlepsze miejsce na taki apel ale... Pamiętacie Pawełka? Bardzo mu pomógł apel właśnie miedzy innymi na "Nieoficjalnym..." Niech Magdzie też pomoże.
Pozdrawiam.
Nie starzeje się ten, kto nie ma na to czasu.
— Benjamin Franklin
Witam!
Uzupełniając wasze wypowiedzi. Wkurza mnie jeszcze podrzucanie śmieci. Chyba zacznę takim osobom cykać fotki, i z tego co patrzę - nie robią tego biedni... Są osoby, które widzę jak podrzucają śmieci a potem grzecznie co niedzielę w pewne miejsce... (nie żebym był złośliwy...)
Prosiłbym o informacje o Magdzie, na pewno znajdzie się dla niej miejsce z apelem o pomoc, jestem w stanie dać to nawet na ox.pl tylko potrzebuję kontakt i informacje.
więcej już nie zamęczam was linkami
gdzieś tam były sprzeczne opinie na temat właśnie kartonów po mleku i sokach,ale było też zdanie,że to powinna określić firma,która odbiera śmieci w danej gminie - i o to mi chodzi: co komunalnik uważa za plastik a co za papier,itd. Czy gdzieś w gminie (najlepiej na str inter) jest taka informacja dla mieszkańców?
Myślę,że wiele osób ma problem z odpowiednią segregacją i chyba przydałaby się konkretna informacja na ten temat. Może w komunalniku podaliby te wytyczne oraz np.najczęstsze błędy?
Cieszę się,że ktoś podjął dyskusję na ten temat
P.S. Ja o Magdzie nie słyszałam i rzeczywiście może dobrze by było poinformować ludzi o tej akcji przed?...np na głównej str?
Pozdrawiam!
byłam ostatnio w "Komunalniku" i dowiedziałam się,że kartony po sokach i mleku trzeba wrzucać do plastików...Pani mi "wytłumaczyła",że tam jest więcej plastiku niż papieru,bo zakrętka jest przecież plastikowa...a mi się wydaje,że taki karton składa się z aluminium (chyba),papieru i plastiku - i pytanie jest takie: co jest z tego łatwo odzyskiwalne..?Gdzieś wyczytałam,że papier z tego łatwo się odzyskuje (oddziela) i dlatego powinno się to wrzucać to papieru,ale to też zależy właśnie od odbiorcy. Tylko nie wiem czy ta Pani jednak była dobrze zorientowana w temacie...
Czy my przypadkiem na darmo nie segregujemy tych śmieci???
O to ciekawe jeżeli chodzi o te kartony po sokach i mleku. Ja zawsze dawałam je po prostu do kosza na śmieci, a to chyba był błąd. A Pumex piszesz tutaj o jakiejś Magdzie. Ja niestety nie jestem zorientowana o kogo chodzi, ale historię Pawełka kojarzę. Czy ktoś mógłby napisać o co chodzi z tą dziewczyną ?
Kaziuk Magdalena jest podopieczną Fundacji Anny Dymnej "Mimo Wszystko"
Pok temu Magdalena pisała o sobie;
Nazywam się Magdalena Kaziuk, jestem studentką. Mam uszkodzony szpik,oraz chore nerki. Leczenie choroby szpiku jest bardzo drogie. Na początek leczenia potrzeba 20,000 złotych. Nie mam żadnych szans aby zapłacić za nie samodzielnie.
Zwracam się do Państwa prośba o przekazanie swojego 1 procentu PD albo darowizny na moje subkonto.
Aby pieniądze trafiły na moje subkonto trzeba koniecznie wpisać moje imie i nazwisko przy tytule wpłaty.
Fundacja Anny Dymnej "Mimo wszystko"
ul. Balicka 12A/5B
30-140 Krakow
Nr konta : 70 1050 1445 1000 0022 7599 1459
Hasło: Magdalena Kaziuk
NIP:677 22 17 576
Taki apel ukazał sie na plakacie w ubiegłym roku. Od tego czasu w kościele w Zebrzydowicach były dwie zbiórki pieniężne na rzecz Magdy.
Subkonto Magdy nadal jest otwarte, czyli potrzebna na leczenie Magdy suma jeszcze nie została zebrana.
Z wiadomego mi źródła wiem, że Magda jest mieszkanką Marklowic Gornych. W chwili gdy dowiedziała sie o swojej chorobie, była studentką medycyny w Krakowie. Osobiście nie znam Magdy, wiem jednak, co inni też mogą sprawdzić, że jest nadal podopieczną w/w fundacji i nadal potrzebuje pomocy.
do artykułu "Happening w Zebrzydowicach - Wielka kula śmieci na parkingu w centrum miejscowości" :
http://www.zebrzydowice.net/news.php?readmore=220
ale straaasznie tam dużo ludzi....gdyby nie jakaś klasa to nikogo by tam nie było? Z tym trzeba trafić do starszych mieszkańców,wydaje mi się,że oni jeszcze w większości nie mają tej świadomości o ekologii. Szkoda,że to nie było robione w sobotę - wiem,że dużo zamieszania,ale też chyba wtedy więcej ludzi chodzi.. Myślę sobie, że taka kula i jakaś tablica informująca o tym problemie mogłaby stać tam przez tydzień, ludzie na pewno by z ciekawości podchodzili i patrzyli - przynajmniej temat nie zszedł by tak szybko,mam wrażenie,że ten problem to mało kogo obchodzi...
Ja może poproszę obszerny artykuł na łamach "WzP", tutaj też może przydałyby się konkretne informacje?
Edytowane przez krilady dnia 26-10-2010 08:01
krilady napisał(a):
Z tym trzeba trafić do starszych mieszkańców,wydaje mi się,że oni jeszcze w większości nie mają tej świadomości o ekologii.
Zgadzam się w 100%, ale nawet niektórzy młodzi nie mają takowej świadomości. Krótki test. Normalne gospodarstwo domowe (2+2 i pies) stosujące się do zasad segregacji śmieci by Komunalnik - średnio 3/4 wory żółte, 1/2 niebieskie i 1 zielony. Nie wiem jak sąsiady to robią bo jest ich o dwóch więcej, a wory to po jednym maks- swoją drogą strach po nocy bez gazmaski wyjść- ale wszyscy są oczywiście proekologiczni Worki prawdę Ci powiedzą!
A propos mentalności- jak crasher pisał, że ludzie na przystanek śmieci wynoszą- no NORMALNIE KOPARA OPADA!
Edytowane przez emka dnia 26-10-2010 11:16
Krótki test. Normalne gospodarstwo domowe (2+2 i pies) stosujące się do zasad segregacji śmieci by Komunalnik - średnio 3/4 wory żółte, 1/2 niebieskie i 1 zielony. Nie wiem jak sąsiady to robią bo jest ich o dwóch więcej, a wory to po jednym maks- swoją drogą strach po nocy bez gazmaski wyjść- ale wszyscy są oczywiście proekologiczni Worki prawdę Ci powiedzą!
Bo oni segregują śmieci
........ na te co pali się w dzień i na te, które pali się w nocy
Wystarczy się przejść po Strzałowie, Delewaniku albo Wymysłowie z wieczora i głęboko pooddychać.
Taka jest cała prawda o segregacji śmieci.
I niech nie piszą, że z Czech do nas zanieczyszczenia idą, bo trzeba zacząć od własnego podwórka.
hmm,z workami może być pewna racja choć my w domu bardzo mało "produkujemy" plastików (bardzo rzadko kupuję jakieś napoje, kubeczki po jogurtach to nie jest jakaś duża ilość), piwo kupuję w butelkach , papiery spalamy w piecu (to chyba jest dozwolone??..aż się boję pisać..), do kubła głównie wyrzucamy,niestety,popiół - ale to jest syf! no ale cóż, z czegoś trzeba mieć ciepło w domu
jestem przeciwna spalaniu w piecach właśnie plastików,ale też jakichś gum czy nawet materiałów - z tego przecież wydzielają się jakieś dziadostwa
ja myślę,że przydałaby się konkretna informacja,która mogłaby dotrzeć do wszystkich, myślę,że temat nawet jest na czasie,kiedy zaczął się sezon grzewczy..
jeśli chodzi o nieszczęsne kartony po mleku to na ox też poruszyłam ten temat (na forum i pod artyk o kuli) i uzyskałam dwie różne odpowiedzi!!!
I co o tym myślicie? Ludzie chyba naprawdę nie mają pojęcia jak to segregować..
Edytowane przez krilady dnia 27-10-2010 10:19
Z tego co mi wiadomo to naszą gminę, a właściwie Zebrzydowice obsługują dwie firmy: Transkom (?) i Komunalnik. I bardziej interesuje mnie Komunalnik - czy można gdzieś się dowiedzieć jak segregować śmieci? Dostajemy te worki, generalnie nie ma jakiegoś problemu ze szkłem, papierem czy plastikami, ale przydałaby się jakaś bardziej szczegółowa informacja co do czego zaliczać (nie każdy plastik można wrzucić do plastiku).
Wiem, że w gminie można oddać sprzęt elektroniczny, wielkie gabaryty też są odbierane, ale co zrobić z szybami, ze styropianem, z oponami?
No i jak zakwalifikować te nieszczęsne kartony po sokach i napojach? Byłam wtedy pytać w Komunalniku i usłyszałam, że do plastiku, bo tam są zakrętki plastikowe.... Miałam wrażenie, że ta Pani nie za bardzo wie, a ja chcę konkretnej informacji!
Napiszę jeszcze maila do nich z zapytaniem o to (chyba wtedy też pisałam, ale odp nie dostałam..), natomiast mam prośbę do crashera....czy może jakoś ten temat poruszyć? I tu, i na oxie??
Ludziom naprawdę potrzeba konkretnej informacji I przy okazji można napisać, że takie pozostawiane rzeczy szpecą i stwarzają też niebezpieczeństwo - a gdyby u nas przeszło takie tornado??
Postaram się popytać. Zwracam jednak uwagę, że wchodzi w tym roku ustawa "śmieciowa' która właśnie na gminy zrzuca obowiązek zarządzania odpadami komunalnymi. O szczegółach napisze wkrótce, coś niecoś było już w WzP (Wiadomościach znad Piotrówki)
Przeczytane
Gmina ma na wdrożenie czas do lipca przyszłego roku - ciekawe jak będą wyglądały koszty wywozu i częstotliwość? Teraz można było sobie to regulować w zależności od potrzeb... No i mam nadzieję, że albo będzie dostępna, albo każdy dostanie informację jak segregować i co można oddać za darmo, a przy okazji przydałoby się info edukujące o szkodliwości niezgodnego wyrzucania / palenia śmieci - może będzie mniej takich przypadków...
Wracamy do problemu segregacji śmieci?
No dobrze. Rozebrałem karton z mleka, tego z biedronki. Nie potrafię rozeznać, czym jest to metalizujące w środku pudełka. Moim zdaniem korek z wkrętka oderwać i do koszyczka a karton do pieca. Tak nawiasem mówiąc zbieram do koszyczka korki plastikowe wszelkiej maści. Odbiera ode mnie pani, która zbiera dla kogoś na wózek inwalidzki. Kilka ton tego trzeba.
Kiedyś był taki program w telewizji. nazywał się "Sonda" W tym programie można było zadać pytania podobnej natury a dwaj panowie Kamiński i Kurek, o ile dobrze pamiętam potrafili rozebrać coś na elementy i dokumentnie wytłumaczyć co jest co i jak zakwalifikować.
Zleciłem przyjacielowi, który jechał w ubiegłym roku na zwiedzanie telewizji, żeby zapytał o tego rodzaju programy. Nadszedł bowiem czas, że nowe technologie zaskakują co niektórych. nie ukrywam, że mnie też.
Uprzejmy pan z telewizji powiedział, że nie stać telewizji na realizacje takich programów, ponieważ maja znikomy wpływ środków z abonamentu.
No ludzie, idąc do kina trzeba płacić za bilet a telewizor to darmo oglądać?
A można też wyłączony, nie powiem. Raz z przodu raz z tyłu raz z boku. A nie, z boku już jest taki cienki że nie ma czego oglądać. Wówczas można darmo.
Idąc tym tokiem myślenia każdy chce się jakoś wycwanić, żeby taniej, żeby darmo.
Drodzy państwo, ja też chcę mniej płacić, więc skoro nie ma programu w telewizji to może gmina zatrudni technologa materiałowego na kilka wykładów w sprawie segregacji śmieci. Ja chętnie wybiorę się z jakimś elementem demonstracyjnym, z którym nie wiem jak go zakwalifikować. Było by to z korzyścią dla środowiska i ułatwieniem dla nas, którzy się miotamy pomiędzy jednym workiem a drugim. Ktoś nawet straszył, ze nazwiskami będzie dochodził czyj worek z nieodpowiednim wkładem. Nich więc ktoś mądry nas najpierw tego nauczy.
Ścigać trzeba tych, którzy wyrzucają śmieci w lasach nad stawami i do rzek.
To nie jest brak świadomości, to niechlujstwo i bezczelność.
Dalej wiem, że nic nie wiem. Czekam na odzew kogoś mądrzejszego. Temat nie jest ważki, jest ważny. Dajmy pożyć następnym pokoleniom również. Nie bądźmy samolubni.
Hahaha, pumex...dobre! Czy Ty mnie widziałeś jak się "miotam" między workami?
A dalej w temacie - napisałam do Komunalnika i zero odpowiedzi.... Niby głupie kartony z mleka, ale trochę ich się zbiera i po co mam je wywalać do ogólnych, gdzie rozkładać się będą jeszcze wieki, jak może można je przetwarzać?
Rozbierać na części drobne ich nie będę (chociaż gdyby to miało sens...), chcę je tylko odpowiednio sklasyfikować... Podobno to się robi wg technologi odzysku.... I skąd szary człowiek ma mieć taką wiedzę? Do tego dochodzi odbiorca śmieci, bo to oni dalej coś z tymi śmieciami robią.
P.S. A w środku to chyba aluminium - może na złom by tak nazbierać?
No i mamy http://www.zebrzydowice.net/news.php?readmore=1017&c_start=0
Chciałabym dodać sondę o segregowaniu śmieci - ten problem w postaci wyrzucanych worów wraca co chwile jak bumerang, albo przynajmniej może zadam pytanie:
Jak sądzicie, dlaczego ludzie tak się pozbywają śmieci?
Zgodnie z art. 173 Prawa Telekomunikacyjnego informujemy, że odwiedzana strona korzysta z plików cookies. W związku z powyższym użytkownik strony może domyślnie ustawić w przeglądarce poziom, czy, ile i jakie chce cookies. Brak takich ustawień będzie świadomym aktem woli i akcetpacji plików cookies.
Pomysł, prowadzenie, ciężka praca, wykonanie: Crasher,
pomoc i takie tam Czarny, manio (nowe skrypty i inne), sponsor serwisu firma ALARMADI
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, powielanie i wykorzystywanie
części lub całości informacji, zdjęć, grafik, kodów i innych zawartych
na stronie http://www.zebrzydowice.net w formie elektronicznej lub
jakiejkolwiek innej bez zgody autora zabronione.
(C) 2003 - 2019.