Gmina w obiektywie.
Wójt Gminy Zebrzydowice ogłasza trzecią edycję konkursy fotograficznego, które maja pokazać naszą gminę w jak najlepszym świetle. Efektem tego konkursu ma być kalendarz w którym będą zamieszczone nagrodzone prace.
Wójt prawdopodobnie liczy na fotografie obrazujące nasze najładniejsze miejsca. Nie dziwię się, bo też wkłada dużo energii i pieniędzy w upiększanie naszej gminy.
Pozyskiwanie pieniędzy na trafione pomysły jest dość proste i gmina nam pięknieje na każdym kroku.
Ja jednak proponuję, żeby odkrywać miejsca pozornie nie mające gospodarza. Pozornie bo każde miejsce go posiada. Chodzi o miejsca brzydkie i zaniedbane. Do takich miejsc nikt się nie przyznaje. Myślę, że wójt posiada taka władzę, by przywołać właściwości zaniedbanych miejsc do uporządkowania. Trzeba tylko te miejsca wskazać a gospodarzy niejako przymusić do zadbania o nie. Być może zdjęcia o takiej wymowie znajdą zrozumienie u organizatorów konkursu. Spróbować nie zawadzi.
Te piękne miejsca znamy, bo się je nagminnie eksponuje. Czas zacząć porządkowanie tych miejsc wstydliwych. Musimy je wytropić.
Nie starzeje się ten, kto nie ma na to czasu.
— Benjamin Franklin
O takich i temu podobnych obrazkach myślę . Myślę o kanapach wyrzuconych do krzaków na dworcowej, myślę o śmietniku w lasku, który prawdopodobnie należy do kolei, myślę o stawie i lasku, przy chodniku, który kiedyś prowadził do parowozowni i o wielu innych takich miejscach, które przy dobrych chęciach mogłyby być urocze.
Myślę, że to ciągle skutkuje brak edukacji ekologicznej, zwykłe lenistwo, może dawne (komunistyczne) myślenie i zwykła niewiedza, że to można zwyczajnie za darmo wyrzucić....
Ja znowu powrócę do tematu segregacji śmieci.
Podzielenie się tym wpisem:
Poleć ten wątek
Podziel się z innymi:
URL:
Facebook - Lubię To:
Przejdź do forum:
Foto dnia:
Pałac w Zebrzydowicach z lotu ptaka. Fot: Mariusz Jaszczurowski
dodano: 2022-10-25 12:16:49 >>>Zobacz poprzednie zdjęcia
Zgodnie z art. 173 Prawa Telekomunikacyjnego informujemy, że odwiedzana strona korzysta z plików cookies. W związku z powyższym użytkownik strony może domyślnie ustawić w przeglądarce poziom, czy, ile i jakie chce cookies. Brak takich ustawień będzie świadomym aktem woli i akcetpacji plików cookies.
Pomysł, prowadzenie, ciężka praca, wykonanie: Crasher,
pomoc i takie tam Czarny, manio (nowe skrypty i inne), sponsor serwisu firma ALARMADI
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, powielanie i wykorzystywanie
części lub całości informacji, zdjęć, grafik, kodów i innych zawartych
na stronie http://www.zebrzydowice.net w formie elektronicznej lub
jakiejkolwiek innej bez zgody autora zabronione.
(C) 2003 - 2019.