Jest to mój pierwszy post na tym forum, więc pozwólcie że się przedstawię.
Nazywam się Damian Machej, mam 28 lat i jestem mieszkańcem Kończyc Małych. Mam żonę Dominikę i kilkumiesięcznego syna Aronka. Posiadam wykształcenie wyższe humanistyczne, zawodowo kieruję zespołem handlowców w firmie o specjalności stricte technicznej a hobbistycznie zajmuję się muzyką
Poza powyższym jestem także kandydatem do Rady Gminy Zebrzydowice z okręgu 2 (Kończyce Małe) - jak zresztą sugeruje nazwa komitetu wyborczego, którego jestem pełnomocnikiem - KWW Alternatywa dla Kończyc. Podejmując decyzję o starcie w nadchodzących wyborach samorządowych zależało mi, aby nie kojarzono mojej osoby z funkcjonującymi już układami politycznymi na terenie naszej Gminy. Jestem kandydatem całkowicie bezpartyjnym, nie startuję z ramienia a także z polecenia jakichkolwiek organizacji, zrzeszeń, kół, związków itp. Nie byłem do kandydowania namawiany oraz nie jestem ofiarą nagonek komitetów wyborczych poszukujących na siłę kandydatów.
Uważam że radni samorządów lokalnych powinni być całkowicie apartyjni, działając tylko i wyłącznie dla dobra lokalnej społeczności - wielka i często śmieszna polityka niech gości w telewizji i w tabloidach a nie na najniższym szczeblu samorządowym. Wszystkie komitety wyborcze wyborców, wystawiające kandydatów w naszej gminie (poza Alternatywą dla Kończyc), były już obecne w naszej lokalnej polityce lub są powiązane, założone przez radnych wcześniejszych kadencji. Ponieważ cenię sobie powiewy świeżości wobec jakichkolwiek skostniałych układów, postanowiłem ucieleśnić moją wizję pod postacią Alternatywy dla Kończyc i wystartować w wyborach zupełnie samodzielnie.
Moja decyzja jest ponadto uargumentowana w kilku poniższych punktach:
W minionej dekadzie na terenie naszej Gminy zrealizowano szereg istotnych i niezwykle kosztownych inwestycji, mających wymiar głównie dekoracyjny. Oczywiście nie neguję konieczności tego typu działań - cieszą one moje oczy jak i zapewne każdego z mieszkańców. Piękne otoczenie zamków w Zebrzydowicach oraz Kończycach Małych, publiczne punkty dostępu do internetu, ścieżki rowerowe, coroczne koncerty "Viva il Canto" w Kończycach Małych to wszystko czyni naszą Gminę iście Europejską.
Dlaczego więc kandyduję?
Otóż poza populistycznymi realizacjami kosztującymi naszą Gminę miliony, codziennie dotykają mnie odsuwane na dalszy plan kwestie, które w mojej opinii powinny zostać zrealizowane w pierwszej kolejności. Mam tu na myśli m.in:
1. Kulejącą sieć wodno-kanalizacyjną o mocno ograniczonym zasięgu.
2. Brak możliwości skorzystania z dopłat na wykonanie instalacji solarnych w budynkach mieszkalnych oraz zakończony fiaskiem projekt dopłat na wymianę kotłów C.O.
3. Nieutwardzone drogi dojazdowe
4. Ograniczenie do minimum zjawisk mających charakter biurokratyczny.
Ad. 1
Moim postulatem jest więc finansowanie przedsięwzięć mających na celu konkretną realizację statutu GZWiK, mówiącym o zaspokojeniu zbiorowych potrzeb ludności w zakresie zaopatrzenia w wodę i odprowadzania ścieków na obszarze Gminy Zebrzydowice. Oczywiście nie można powiedzieć, że w powyższej kwestii dotychczasowe władze nie robią nic. Przykładem może być wielomilionowy przetarg na rozbudowę oczyszczalni ścieków w Kończycach Małych. Działanie "Podstawowe usługi dla gospodarki i ludności wiejskiej" w Programie Rozwoju Obszarów Wiejskich, w którym nasza Gmina może otrzymać nawet 4 mln zł dotacji na rozbudowę sieci wodociągowej, obowiązuje już jednak od ponad 3 lat a inwestycja jest dopiero na etapie podpisanej umowy z Wykonawcą. Stawiam więc zasadnicze pytanie: Czy naprawdę musiało to trwać tak długo? Lata mijają, mamy XXI wiek a spora cześć mieszkańców Gminy Zebrzydowice nadal czerpie wodę ze studni odprowadzając ścieki w bliżej niesprecyzowane miejsca.
Ad. 2
Dlaczego w ponad czterdziestu gminach woj. śląskiego m.in.: Pawłowice, Gorzyce, Mszana, Radlin można ubiegać się o dopłaty do instalacji solarnej a w Gminie Zebrzydowice jest to niemożliwe? Ponieważ Gmina skupiła się wyłącznie nad dotacjami na kotły na ekogroszek - wymagania jakie należało spełnić aby taką dotację otrzymać, spowodowały jednak całkowitą klęskę projektu - wie o tym każdy, kto zasięgnął w tej sprawie języka w Urzędzie Gminy Zebrzydowice. Co więcej, według moich informacji, Gmina zaciągnęła spory kredyt na wykonanie projektu, którego spora część mogła zostać umorzona - oczywiście pod warunkiem jego realizacji. Projekt został nie zrealizowany a Gmina pozostaje z kredytem do spłacenia w pełnej wysokości.
Ad. 3
Przeszło 3 lata temu, w lipcowe popołudnie, miała miejsce burza, której skutkiem było "wypłukanie" jednej z nieutwardzonych odnóg ulicy Korczaka. Droga po owej ulewie nie nadawała się do użytkowania. Sprawę zgłosiłem w Urzędzie naszej Gminy. Nie sądziłem wtedy że 3 lata później temat stanie się jednym z powodów mojego startu w wyborach samorządowych. Jak się okazało rzeczonej odnogi prowadzącej do sześciu gospodarstw nie można trwale utwardzić ponieważ nie posiada ona numeru ewidencyjnego, co nie pozwala na określenie jej właściciela (zarządcy). Urząd Gminy zobowiązał się więc wystąpić do Wydziału Geodezji i Kartografii Starostwa Powiatowego w Cieszynie o identyfikację tej nieruchomości. Jak mnie poinformowano, po ewentualnym przejęciu tego gruntu, który może nastąpić uchwałą Rady Gminy Zebrzydowice, należy drogę wytyczyć w terenie i zaplanować jej urządzenie w projekcie budżetu na kolejne lata. Od wysłania ostatniego pisma, na które nie dostałem już żadnej odpowiedzi, minęły 2 lata. Podobna sytuacja dotyczy także ulicy Spółdzielczej i Źródlanej. Sytuacja ma miejsce nie dalej niż 500 mm od skrzyżowania ulic Korczaka i Jagiellońskiej - głównego skrzyżowania w Kończycach Małych. Pytanie więc kto tym tematem ma się zająć? I dlaczego od ponad 2 lata temat stoi w miejscu?
Ad. 4
Czy kiedykolwiek potrzebowaliście wypis lub wyrys z miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego? Ja tak. Aby taki dokument otrzymać należy zgłosić się do Urzędu Gminy. Niestety nie otrzymamy go "od ręki". Zanim odpowiedni papier trafi na biurko Wójta, który złoży podpis w odpowiednim miejscu, mija co najmniej tydzień. Gdy dokument będzie już w naszych rękach, może się zdarzyć że przydałby się nam drugi egzemplarz w oryginale - tak było w moim przypadku. Niestety procedurę w takim wypadku należy powtórzyć od początku. Oczywiście dokument nie jest bezpłatny
A może próbowaliście kiedyś załatwić sprawę w którymkolwiek z biur w naszym Urzędze Gminy? Tylko w tym roku miałem kilka razy taką przyjemność. Być może mam pecha i pytania typu: dlaczego w godzinach pracy interesującego mnie biura, drzwi z reguły są zamknięte a w środku nie ma nikogo są bezzasadne. Jednak nie ukrywam że dla osoby, która przed pracą chce coś w Urzędzie załatwić, tego rodzaju, nieprzewidziane sytuacje mogą być irytujące - nawet jeśli pracownik biura się w końcu się pojawi - np po 20 minutach .
Tak jak zapewne wszyscy mieszkańcy, oczekuję więc od Gminy Zebrzydowice, konkretnych, innowacyjnych i szybkich działań. Dlatego mój mandat odnosił się będzie w szczególności do 4 powyższych punktów. Mam nadzieję iż powyższe punkty unaoczniają także, iż słowo "Kończyce" w nazwie mojego komitetu wyborczego odnosi się przede wszystkim do okręgu nr 2 z którego kandyduję i w żadnej mierze nie oznacza iż zamierzam działać tylko i wyłącznie dla dobra tej miejscowości.
W razie pytań jestem do dyspozycji. Pozdrawiam
Edytowane przez Damian Machej dnia 01-11-2010 21:30
Dofinansowanie na solary można w gminie dostać. Zajmuje się tym Bank Spółdzielczy lub każda inna placówka BOŚ. Sam korzystałem więc wiem. Proszę wybaczyć, że to tu też napiszę ale nasza gmina jest w 70 % pokryta siecią wodno-kanalizacyjną. Taki wynik to ścisła czołówka powiatu. (podkreślam, że nie startuję na radnego ani wójta i nie sprzyjam, żadnemu komitetowi)
Żeby nie być gołosłownym:
http://oze.nfosigw.gov.pl/typy-beneficjentow/osoby-fizyczne/
http://pl.immergas.com/instalacje_solarne/dofin/dof.htm
Edytowane przez emka dnia 02-11-2010 16:17
"Dofinansowanie" oferowane przez NFOŚiGW we współpracy z BOŚ oraz wszelakiej maści bankami spółdzielczymi ma charakter przede wszystkim dopłat do kredytu, który wcześniej należy zaciągnąć (skądinąd obciążonego prowizjami bankowymi od 3 do 5 %). Aby taki kredyt dostać należy wykazać zdolność kredytową.
Sytuacja z życia wzięta: zaciągnęli Państwo kredyt hipoteczny na budowę domu jednorodzinnego. Państwa zdolność kredytowa pozwalała na przeznaczenie w kosztorysie dodatkowych np. 15 tyś zł na zestaw solarny. Logika nakazuje więc, iż skoro mają Państwo zagwarantowane środki na ten cel, otrzymanie zwrotu 45% poniesionych kosztów nie powinno być problemem. I tu jest haczyk. Zwrot uzyskasz tylko wtedy gdy zaciągniesz kredyt którego celem będzie wyłącznie finansowanie solarów. Co w takim przypadku uczynić? Mogą Państwo zaciągnąć drugi kredyt - oczywiście jeśli pozwala na to obciążona wcześniej kredytem hipotecznym zdolność kredytowa. Proszę zatem wskazać przeciętnego Kowalskiego, który przy kredycie hipotecznym w wys. 200 tyś zł posiada jeszcze zdolność do otwarcia kolejnego kredytu w wys. powyżej 10 tyś zł.
A teraz policzmy: 45% dotacji - 4 % uśredniona prowizja bankowa - 19% podatek - 11% oprocentowanie roczne kredytu = 11% realnej dotacji. 11% - oczywiście zakładając że kredyt spłacimy w ciągu roku. Przy 24 ratach wychodzimy na przysłowiowe "zero". Przy 36 ratach tracimy 11%.
Reasumując: "Dofinansowanie", nie bez kozery pisane przeze mnie w cudzysłowie, jest więc przede wszystkim ukłonem w kierunku wyselekcjonowanych instytucji bankowych a przeciętny obywatel jest ostatnim ogniwem, który w tym finansowym łańcuchu uzyskuje jakąkolwiek korzyść.
"Dofinansowanie na solary można w gminie dostać." - bez wątpienia . Jeśli przez Gminę rozumiemy budynek Gminy Zebrzydowice, ponieważ tam mieści się oddział Banku Spółdzielczego, który kredytu może udzielić. Nie budynek jednak miałem na myśli pisząc słowo "Gmina" i nie o takich dotacjach pisałem przytaczając przykłady okolicznych gmin .
"nasza gmina jest w 70 % pokryta siecią wodno-kanalizacyjną" - Proszę o podanie źródła tej informacji. Na stornie GZWiK w Zebrzydowicach mamy ścisłą informację na temat 2086 budynków podłączonych do sieci wodociągowej oraz 1336 budynków podłączonych do sieci kanalizacyjnej. Jak nietrudno obliczyć odsetek budynków z kanalizacją względem budynków posiadających także przyłącze wodociągowe stanowi 64%. A gdzie budynki które nie posiadają jakiegokolwiek przyłącza? Na w/w stronie mamy owszem informację iż z usług w zakresie odprowadzania ścieków poprzez w/w sieć korzysta obecnie ok. 70% mieszkańców, która bynajmniej nie oznacza iż gmina jest w 70 % pokryta siecią wodno-kanalizacyjną. Z w/w sieci korzystają uczniowie we wszystkich szkołach, wychowankowie przedszkoli, pracownicy urzędów i firm, którzy niekoniecznie we własnych domach takowe przyłącza posiadają.
Pozdrawiam
Edytowane przez Damian Machej dnia 02-11-2010 20:24
Dziękuję wszystkim, którzy oddali na mnie swój głos - ponad 200 przychylnym mi mieszkańcom Kończyc Małych - ten wynik buduje i motywuje, niestety nie wystarcza abym mógł Państwa reprezentować.
Dziękuję w szczególności mojej żonie Dominice za wsparcie i wyrozumiałość. Na tym etapie informuję także iż nie zamierzam "umywać rąk" od problemów naszej gminy - wynik i powierzone zaufanie mobilizują do działania. Ze swojej strony gratuluję Arturowi Kukli w Kończycach Małych oraz Krzysztofowi Kopcowi w Zebrzydowicach - to bardzo dobrzy kandydaci a ich druzgocący wynik dobrze wróży na przyszłość. Pozdrawiam.
Edytowane przez Damian Machej dnia 22-11-2010 13:23
Podzielenie się tym wpisem:
Poleć ten wątek
Podziel się z innymi:
URL:
Facebook - Lubię To:
Przejdź do forum:
Foto dnia:
Pałac w Zebrzydowicach z lotu ptaka. Fot: Mariusz Jaszczurowski
dodano: 2022-10-25 12:16:49 >>>Zobacz poprzednie zdjęcia
Zgodnie z art. 173 Prawa Telekomunikacyjnego informujemy, że odwiedzana strona korzysta z plików cookies. W związku z powyższym użytkownik strony może domyślnie ustawić w przeglądarce poziom, czy, ile i jakie chce cookies. Brak takich ustawień będzie świadomym aktem woli i akcetpacji plików cookies.
Pomysł, prowadzenie, ciężka praca, wykonanie: Crasher,
pomoc i takie tam Czarny, manio (nowe skrypty i inne), sponsor serwisu firma ALARMADI
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, powielanie i wykorzystywanie
części lub całości informacji, zdjęć, grafik, kodów i innych zawartych
na stronie http://www.zebrzydowice.net w formie elektronicznej lub
jakiejkolwiek innej bez zgody autora zabronione.
(C) 2003 - 2019.